Overslaan en naar inhoud gaan

Ter beschikking gestelde persoonsvolgende budgetten

2.654
persoonsvolgende budgetten ter beschikking gesteld

Zorggarantie voor wie niet kan wachten op ondersteuning en perspectief voor wie wacht

Jaarverslag 2019: Grafiek: aandeel van terbeschikkingstellingen in de automatische-toekenningsgroepen en in de prioriteitengroepen in 2019

Grafiek: aandeel van terbeschikkingstellingen in de automatische-toekenningsgroepen en in de prioriteitengroepen in 2019

In 2019 werden in totaal 2654 persoonsvolgende budgetten ter beschikking gesteld. 2019 van die budgetten werden ter beschikking gesteld via de automatische-toekenningsgroepen. Dat is 83% van alle terbeschikkingstellingen. Bij de automatische-toekenningsgroepen gaat het om personen die onmiddellijk nood hebben aan ondersteuning. Die personen bevinden zich in een situatie waarin het maatschappelijk verantwoord is om hen onmiddellijk een budget ter beschikking te stellen. Zij doorlopen niet de gewone aanvraagprocedure en krijgen automatisch een budget. Zo bieden we zorggarantie voor personen met de grootste ondersteuningsnood.

Personen die niet in aanmerking komen voor de procedure voor automatische toekenning, doorlopen de gewone aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget. Hun vragen worden ingedeeld in een van de drie prioriteitengroepen. In de prioriteitengroepen geldt een wachttijd. In 2019 werden 451 budgetten ter beschikking gesteld via de prioriteitengroepen. Dat is 17% van alle terbeschikkingstellingen.

In 2019 werden 2654 persoonsvolgende budgetten aan 2343 unieke personen ter beschikking gesteld. Ongeveer 49% van de personen die een terbeschikkingstelling kregen, zijn nieuwe budgethouders. 51% had al een persoonsvolgend budget. Een persoon kan namelijk in de loop van de tijd meerdere keren een budget ter beschikking gesteld krijgen. In de meeste gevallen gaat het dan om een verhoging van het eerder ter beschikking gestelde budget of om de vervanging van een tijdelijk budget door een definitieve terbeschikkingstelling.