Overslaan en naar inhoud gaan

Aanvragen en beslissingen

> 22.000
hulpmiddelen en aanpassingen aangevraagd

Meer dan 22.000 hulpmiddelen werden aangevraagd.

16.617 personen hebben in de eerste helft van 2020 een uitbetaling voor hulpmiddelen en aanpassingen (individuele materiële bijstand of IMB) gekregen (rechtstreeks of via het derdebetalersysteem).

In de eerste helft van 2020 werden 22.775 hulpmiddelen aangevraagd door 10.377 personen.

De hulpmiddelen worden gebundeld in de refertelijst. De refertelijst geeft een overzicht van de tegemoetkomingen (refertebedragen) voor verschillende courant gevraagde hulpmiddelen en aanpassingen met de bijhorende refertetermijnen. 

Er zijn 12.164 beslissingen verstuurd naar 10.067 personen, waarvan 1498 weigeringen.

De belangrijkste wijziging in de eerste helft van 2020 is de uitbreiding van de refertelijst

Op 1 januari 2020 werden heel wat uiteenlopende wijzigingen met betrekking tot verschillende types hulpmiddelen van kracht. Sommige wijzigingen waren louter inhoudelijk maar hadden wel een verduidelijking en verbetering van het aanbod tot gevolg. Bij pedagogische hulp voor hogere studies werd bijvoorbeeld de mogelijkheid opgenomen om schakeljaren te vergoeden. In andere gevallen werden tegemoetkomingen aangepast. De tegemoetkoming voor de diverse types signaleringssystemen en de uitbreiding van het aantal bijhorende aangepaste rookmelders is daar een voorbeeld van. Die aanpassing kwam er naar aanleiding van de nieuwe regelgeving van Wonen Vlaanderen die het plaatsen van een rookmelder per verdieping verplicht.